Tudomány a keto fogyás mögött

A ketogén diéta az utóbbi években nagy népszerűségre tett szert fogyókúrás stratégiaként, de mi a tudomány mögötte? Hogyan működik valójában?

A ketogén fogyás mögött álló elsődleges mechanizmus a ketózis állapota, amelybe a szervezet a ketogén diéta követésekor kerül. A ketózis egy olyan anyagcsere-állapot, amelyben a szervezet a glükózról, mint elsődleges energiaforrásról áttér a ketonok használatára, amelyek olyan molekulák, amelyek a májban keletkeznek, amikor a szervezet a zsírt lebontja energiaként.

Amikor ketogén diétát követsz, korlátozod a szénhidrátok bevitelét, amelyek a szervezet által preferált energiaforrásnak számítanak. Ezzel kimeríti a szervezet glikogénraktárait, amelyek a glükóznak az izmokban és a májban tárolt formája. Amikor a szervezet kifogy a glikogénből, átáll arra, hogy helyette zsírt használjon energiaként.

Ahhoz, hogy ketózisba kerülj, nagyon alacsonyan kell tartanod a szénhidrátbevitelt, általában napi 20-50 gramm között. Ez a szénhidrátkorlátozás arra kényszeríti a szervezetet, hogy a zsír lebontásából ketonokat termeljen, amelyeket aztán energiaként használhat fel. Amikor ketózisban vagy, a tested nagyon hatékonyan égeti a zsírt üzemanyagként, ami jelentős fogyáshoz vezethet.

De miért működik ez? Hogyan vezet az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú étrend valójában fogyáshoz? Itt néhány különböző tényező játszik szerepet.

Először is, amikor ketózisban vagy, a szervezeted zsírt éget el üzemanyagként szénhidrátok helyett. Ez azt jelenti, hogy a szervezet a zsírraktárait használja fel energiaként, ami jelentős fogyáshoz vezethet, ha kalóriadeficitben van (azaz több kalóriát éget el, mint amennyit elfogyaszt). Más szóval, ha kevesebb kalóriát fogyaszt, mint amennyit a teste eléget, és ezek a kalóriák elsősorban zsírból származnak, akkor valószínűleg fogyni fog.

A zsíranyagcserére gyakorolt hatásán kívül a ketogén diéta bizonyítottan hatással van az étvágyra és a jóllakottságra is. A magas zsír- és fehérjetartalmú ételek általában laktatóbbak, mint a szénhidrátok, ami a kalóriabevitel csökkenéséhez vezethet éhség- vagy hiányérzet nélkül. Ennek oka, hogy a zsír és a fehérje emésztése hosszabb ideig tart, mint a szénhidrátoké, így hosszabb ideig tartják a teltségérzetet. Egyes kutatások azt is feltételezik, hogy maguk a ketonok étvágycsökkentő hatással bírhatnak, bár ezen a területen még több kutatásra van szükség.

Egy másik tényező, amely hozzájárulhat a ketotikus fogyáshoz, az ételek hőhatása. Az ételek hőhatása az az energiamennyiség, amelyet a szervezeted az elfogyasztott ételek megemésztésére és feldolgozására fordít. A különböző makrotápanyagok (azaz szénhidrátok, fehérjék és zsírok) eltérő hőhatással rendelkeznek, a fehérje hőhatása a legmagasabb, a zsíré pedig a legalacsonyabb. Ez azt jelenti, hogy ha magas zsír- és mérsékelt fehérjetartalmú étrendet (mint például a keto-diéta) folytatsz, a szervezeted kevesebb kalóriát használhat fel az elfogyasztott ételek megemésztésére és feldolgozására, ami hozzájárulhat a fogyáshoz.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a ketogén diéta a fogyáson kívül más egészségügyi előnyökkel is járhat. Kutatások szerint például a ketogén diéta előnyös lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára, mivel javíthatja a vércukorszint szabályozását és az inzulinérzékenységet. Az olyan neurológiai rendellenességekben szenvedők számára is előnyös lehet, mint az epilepszia és az Alzheimer-kór.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a ketogén diéta nem biztos, hogy mindenki számára megfelelő, és mindig konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármilyen új diétába vagy edzésprogramba kezdene. Egyeseknél olyan mellékhatások jelentkezhetnek, mint a “keto influenza” (a diéta első megkezdésekor fellépő tünetek összessége), székrekedés vagy tápanyaghiány. 

A keto-fogyás hátrányai

Bár a keto-diéta nagyon hatékony lehet a fogyás szempontjából, van néhány lehetséges hátránya is, amit szintén figyelembe kell venni. Az egyik legjelentősebb hátrány, hogy a diétát nehéz lehet hosszú távon követni. Mivel a diéta annyira korlátozó, sok ember számára kihívást jelent, hogy hosszabb ideig tartsa magát hozzá.

Emellett a keto diéta megterhelő lehet a májnak és a veséknek, mivel ezek a szervek felelősek a ketonok feldolgozásáért és eltávolításáért a szervezetből. Ha bármilyen olyan alapbetegsége van, amely hatással van a májára vagy a veséjére, beszéljen orvosával, mielőtt elkezdi a ketodiétát.

Végül, a keto-diéta drága lehet, mivel sok olyan élelmiszer, amely megengedett a diéta során (például a hús, a hal és az avokádó), drága lehet. Ha szűkös a költségvetése, kihívást jelenthet, hogy megengedhesse magának a diéta megfelelő követéséhez szükséges élelmiszereket.

Keto kiegészítők

A keto mellékhatásokat szem előtt tartva, vannak alternatívák, mint például a keto étrend-kiegészítők. Megnézhet néhány terméket, mint például a keto light plus stb. Ezek segíthetnek megmenekülni a ketózis mellékhatásaitól, mivel a szervezetet a ketózis állapotába hozzák, anélkül, hogy maga a diéta megtörténne. Az olyan kiegészítőkben lévő elemek, mint a Keto Black, hasznosak lehetnek a szervezet ketózis állapotba hozásában.

from Blogger https://ift.tt/NwihBpc


Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started